PLANINČKI RAZISKUJEJO

SLAP ORGLICE

V aprilu se je 45 pohodnikov odpravilo proti slapu Orglice.
Iz Kamniške Bistrice smo se odpravili proti partizanski bolnici Bela, nadaljevali do slapu nad bolnico in se odločili, da pot zaključimo.

Odločitev se je izkazala za pravilno, saj se je po vkrcanju na avtobus vlil močan naliv.
Raziskovanje naravnega spomenika je postreglo z mnogimi zanimivimi vprašanji; medosebnih odnosov, o pomembnosti razreševanja konfliktov po mirni poti…
Komaj se je pohod zaključil, že je bilo postavljeno vprašanje –“Kam pa juter gremo?!”

 

 

ŽELEZNA JAMA

Lepo sredino dopoldne je bilo obogateno s toplimi sončnimi žarki. Kot naročeno za naš mesečni pohod. Tokrat smo se odločili, da pogledamo kaj se lahko skriva pod hribom na katerega se vzpenjamo.

Odpravili smo se pogledat Železno jamo. Jamo, v kateri je lahko čisto prava tema. Jamo, ki so jo včasih uporabljali kot hladilnik. Jamo, v kateri živijo tudi nekatere jamske živali – mi smo opazili netopirja in jamsko kobilico. Če si želite videti pravega okamenelega dinozavra – je ta jama pravi naslov.

Raziskovali smo podzemlje in poleg spoznali veliko uporabnih stvari. Ena med njimi je ta, da ne smemo sami raziskovati lukenj, saj se lahko zgodi, da luknja nima dna in pademo v jamo.

Z zanimanjem smo si ogledali tudi jamarski muzej – otroke je navdušilo okostje jamskega medveda. Sklenili so, da bodo sestavili svojo zbirko pravih kamnov. Za piko na i pa smo si ogledali pravo opremo jamarja, kako pripeti ponesrečenca ipd.

Potrpežljiva jamarja Božo in Marko sta odgovarjala na številna vprašanja. Tudi na to, če so jamarji doma v jami…